Woonhuis Nunspeet

Aan de rand van Nunspeet tegen het buitengebied aan heeft Sec.architecten een modern vormgegeven landelijke woning ontworpen. De strak vormgegeven gootbelijning refereert aan de vormentaal van een rieten kap zonder goot. Verder zijn de dakvlakken zo rustig mogelijk gehouden om de belijningen niet te verstoren. Sec.architecten heeft zowel het ontwerp als de bouwbegeleiding verzorgt.

Interview met de opdrachtgever:

Waarbij heeft Sec.architecten u geholpen?
Sec.architecten heeft voor ons een nieuwe woning ontworpen en daarna het gehele bouwproces begeleid.

Wat was uw reden om voor dit project een architect in te schakelen?
Ik had te maken met een zwaar beeld-kwaliteitsplan vanuit de gemeente en zag het niet zitten om zelf een ontwerp te maken. Een architect weet precies waarop hij moet letten.

Waar let u op bij de keuze voor een architect?
Robert en ik waren destijds gevestigd in hetzelfde kantoorpand. Ik heb op zijn website gekeken en met hem gesproken. We hadden een klik, iets wat ik belangrijk vind. Verder had ik het idee dat Robert het aandurft om iets unieks te ontwerpen.

Wat vond u belangrijk?
Het gevaar van een beeld-kwaliteitsplan is dat een gebouw mooi van buiten, maar niet praktisch van binnen is. Robert kan naast creatief ook praktisch denken, waardoor de woning zowel van binnen als van buiten aan onze wensen voldoet.

Wat was uw eerste indruk van Robert?
Je kunt alle afspraken nog zo goed afdekken in contracten, uiteindelijk gaat het erom dat je elkaar vertrouwt. Mijn gevoel bij Robert was direct goed. Hij geeft duidelijk aan wat wel en niet kan, de kaders zijn duidelijk. Hij is het type mens met wie je makkelijk kunt communiceren. Daarnaast heb ik hem, voordat er sprake was van een opdracht, het beeld-kwaliteitsplan laten zien. Aan zijn opmerkingen merkte ik dat hij zich gelijk goed in de situatie had verdiept.

Is het voor u helder waarbij Sec.architecten u kan helpen?
Ja. Robert heeft alles voor ons geregeld, van ontwerp tot oplevering.

Hoe kijkt u terug op de uitvoer van deze werkzaamheden?
Robert is zeer compleet in zijn werk. Van begin tot eind verzorgt hij alles tot in de puntjes. Naast architect is hij bovendien een techneut, een liefhebber van techniek. Dat vind ik een voorwaarde als je een bouwproject gaat begeleiden. Je moet kunnen praten met de aannemer. Dat kon Robert, het contact verliep goed. Ook de aanbesteding heeft hij keurig verzorgd, ook al is dat een complex traject. Hij heeft dat op dezelfde manier aangepakt als ik dat zou doen, namelijk op basis van vertrouwen. Dat onderdeel weegt zwaar bij Robert en heeft erin geresulteerd dat hij een fijne aannemer heeft gevonden.

Wat kenmerkt de stijl van Sec.architecten?
Ik vond het prettig dat Robert met ons meedacht. Naar aanleiding van het eerste ontwerp wilden wij een paar wijzigingen doorvoeren. Dat pakte hij prima op. Ook de materiaalkeuze spreekt mij aan. Robert gaat voor hoogwaardige materialen, zoals stevige schuifdeuren en keramische dakpannen. De materialen stralen duidelijk kwaliteit uit.

Hoe kijkt u terug op de samenwerking?
De samenwerking is goed verlopen. Het was een voordeel dat we in hetzelfde pand gevestigd waren. Als ik een vraag had, kreeg ik gelijk een reactie. Het bijzondere is dat ik geen enkele negatieve herinnering aan de samenwerking heb. Alles is soepel verlopen.

Bent u tevreden over het resultaat?
Het huis staat er nu een jaar, maar ik heb nog steeds geen scheuren in de woning gezien. Dat laat zien dat het ontwerp goed in elkaar zit en de aannemer uitstekend werk heeft geleverd.

Wat is de meerwaarde van het inschakelen van een architect geweest?
Ik heb een eigen onderneming en weinig tijd. Robert heeft mij alles uit handen kunnen nemen. De grootste meerwaarde is dat zijn ontwerp apart is. Ik krijg vaak positieve reacties op mijn woning. Vooral mensen met een bouwachtergrond merken op dat de woning er kwalitatief goed uitziet.

Waar moet een goede architect volgens u aan voldoen?
De planning moet strak zijn en als klant wil je niet continu in discussie zijn over meerwerk. Robert heeft twee of drie keer het schetsontwerp aangepast, maar ik heb hem niet gehoord over extra kosten. Dat vond ik prettig, anders ontstaat er gelijk zo’n negatieve sfeer.

Verbouw authentieke woonboerderij Twente

Bekijk dit project

Ontwerp voor rustiek familiehuis in Dalfsen

Bekijk dit project

Nieuwbouw appartementencomplex in historisch Zwolle

Bekijk dit project

Transformatie veeschuur naar B&B in Windesheim

Bekijk dit project

Nieuwbouw industriƫle woning te Kampen

Bekijk dit project

Nieuwbouw terpboerderij Kampen

Bekijk dit project