Bouwbiologie: een gezonde leefomgeving als uitgangspunt

Bijna iedereen bouwt tegenwoordig duurzaam. Maar wat betekent dat eigenlijk? Daarover gaan we bij Sec.architecten in gesprek met onze opdrachtgevers. Het antwoord op deze vraag is namelijk altijd anders. Om de juiste oplossing te kunnen vinden, ontwerpen we met de uitgangspunten van bouwbiologie. Hierbij draait het vooral om een gezonde leefomgeving.

Gezond bouwen is duurzaam, maar duurzaam bouwen is niet altijd gezond. Zo kan het bij een goed geïsoleerde woning gebeuren dat er onvoldoende wordt geventileerd, waardoor er te weinig frisse lucht naar binnen stroomt. Om dat te voorkomen, kijken we bij bouwbiologie niet alleen naar het effect van een gebouw op de aarde. We gaan een stap verder: een gezonde leefomgeving vormt ons uitgangspunt.

Wat een gezonde leefomgeving inhoudt? We besteden bijvoorbeeld aandacht aan een goed binnenklimaat door een dampopen gevel in plaats van een traditionele dampdichte gevel te realiseren. Daarnaast werken we voornamelijk met materialen die natuurlijk en dus niet schadelijk zijn. Ook bedenken we een ontwerp dat bij zowel de gebruikers als de omgeving past. Van milieu tot uitstraling en van comfort tot kwaliteit, bouwbiologie laat ons kritisch naar het ontwerp als geheel kijken. Zo kunnen we alle onderdelen optimaal op elkaar afstemmen.

Bij Sec.architecten ontwerpen we dus niet alleen op basis van gevoel. Er is altijd een verantwoorde onderbouwing. Dankzij deze aanpak zijn we klaar voor de toekomst, want met een gezonde leefomgeving als uitgangspunt gaat het voldoen aan duurzaamheidsregels vanzelf. Wil je meer weten over bouwbiologie? Bekijk dan het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding van RSG N.O.-Veluwe. Je kunt ook contact met ons opnemen.

Dit zijn de onderwerpen waarover we met opdrachtgevers in gesprek gaan: