Ontwerp op basis van bouwbiologie voor RSG N.O.-Veluwe

09-07-2024

Bij Sec.architecten ontwerpen we zoveel mogelijk met de uitgangspunten van bouwbiologie. Zo ook bij de metamorfose van RSG N.O.-Veluwe, een middelbare school in Epe. Met het ontwerp gaven we inzicht in de mogelijkheden om een gezonde leefomgeving te creëren.

Een belangrijk onderdeel van het ontwerp was de renovatie van de buitengevels. De opdrachtgever wilde zowel de uitstraling als de isolatiewaarde verbeteren. We kozen ervoor om de bestaande bakstenen en isolatiematerialen weg te halen en te vervangen door ecologische gevelproducten op basis van houtvezel. Deze producten isoleren goed én kunnen op een natuurlijke manier vocht opnemen en afgeven, waardoor ze bijdragen aan een gezond binnenklimaat.

Om een optimale werking te garanderen, moesten we de producten laten ademen. We realiseerden daarom een ‘dampopen’ gevel. Dit deden we door bij de afwerking natuurlijke materialen te gebruiken. Aan de buitenkant kozen we voor natuurlijk pleisterwerk en houten delen, aan de binnenkant voor ecologische verf.

Tijdens het ontwerpproces maakten we continu afwegingen. Zo gingen we bij de spanten niet voor staal, maar voor hout. Bij de kozijnen won hout het van onderhoudsvrij kunststof. En qua vloerafwerking kozen we voor marmoleum in plaats van pvc. Op dit moment wordt zelfs overwogen om het bestaande meubilair op te knappen. Door het gesprek aan te gaan, ziet de opdrachtgever steeds meer kansen om een gezonde leefomgeving te creëren. Dat is de kracht van bouwbiologie.

Wil je meer weten? Lees dan ons artikel over bouwbiologie of het artikel over RSG N.O.-Veluwe.

nieuwsoverzicht