Nieuwbouw woning Landgoed de Heest Lochem

Een nieuwe woonboerderij op het cultuurhistorische landgoed De Heest nabij Lochem. Op het landgoed De Heest lag een agrarisch erf met boerderij en diverse opstallen. De voormalige boerderij met rood pannendak uit 1792, was sterk verouderd en in gebruik als opslag. De eigenaren wilden op het erf de regeling functieverandering toepassen.

De wens was om alle gebouwen, exclusief de oude boerderij, te saneren en twee bouwkavels te creëren. Sec.architecten heeft het ontwerp van één van de woningen mogen maken. De nieuwe boerderijwoning is het resultaat van een intensief ontwerptraject dat we samen met de gemeente, welstand, de provincie en het Gelders Genootschap hebben doorlopen. De opgave was vooral om het beeldkwaliteitsplan en het bestemmingsplan van het ensemble van de nieuwe woonboerderij en de andere bestaande en nieuwe gebouwen op het landgoed bij elkaar te brengen. Uitgangspunt voor het ontwerp waren de karakteristieken van streekeigen boerderijen in de omgeving, in kleur en materialen, maar op een eigentijdse en ingetogen manier.

Opvallend bij het onderzoek naar de zogenaamde hallenhuisboerderijen was dat veel boerderijen plaatselijk verbrede zijbeuken hadden om meer ruimte in de boerderij te creëren. Als verwijzing naar deze zijbeuken hebben wij insneden gemaakt in de gevel en het dak. Het effect van deze ingrepen hebben we geaccentueerd met zwarte houten gevelbekleding.

Nieuwbouw appartementencomplex in historisch Zwolle

Bekijk dit project

Nieuwbouw terpboerderij

Bekijk dit project

Nieuwbouw industriële woning te Kampen

Bekijk dit project

Transformatie rijksmonumentale veeschuur tot woonhuis

Bekijk dit project

Nieuwbouw woning en schuur Veessen

Bekijk dit project

Leefkeuken in Zwolle

Bekijk dit project