Transformatie rijksmonumentale veeschuur tot woonhuis op Landgoed Windesheim

Landgoed Windesheim is een gebied van ongeveer 570 hectare gelegen ten zuiden van Zwolle. Op het landgoed bevinden zich de oude restanten van het hoofdgebouw en de naastgelegen bouwhuizen welke nog intact zijn, enkele boerderijen, woningen en deze rijksmonumentale veeschuur.

Doordat de veeschuur niet meer als zodanig in gebruik is, heeft de schuur een woonbestemming gekregen. Sec.architecten is gevraagd het ontwerp te maken en directie te voeren voor de transformatie van deze karakteristieke schuur tot een woning.

Centraal in de woonschuur is een blok gemaakt met functionele ruimtes zoals een slaap- en badkamer, een toilet, de bijkeuken en berging en een trap. Rondom dit blok is een grote open leefruimte met woonkamer, -keuken en een atelierruimte gerealiseerd waar de oude spantconstructies zoveel mogelijk zichtbaar zijn gebleven. De woonkeuken bevindt zich in het hart van de woning onder een vide. In de vide zijn de bestaande hildes gehandhaafd wat een beschut gevoel in de hoge ruimte geeft.

Op de voormalige hooizolder is een verdieping gerealiseerd met een grote overloop, 3 slaapkamers en een badkamer. Om voldoende daglicht op de verdieping te creëren zijn in het dak 4 grote lichtstraten aangebracht die behalve de verdieping ook de begane grond voorzien van daglicht. Deze ingreep was mogelijk doordat het dak van de schuur niet meer van monumentale waarde was.

Benieuwd hoe de woning in de oude veestal eruitziet? Bekijk dan deze aflevering van Binnenstebuiten, waarin de bewoners een rondleiding geven.

Transformatie veeschuur naar B&B in Windesheim

Bekijk dit project

Nieuwbouw industriële woning te Kampen

Bekijk dit project

Nieuwbouw terpboerderij Kampen

Bekijk dit project

Ontwerp voor rustiek familiehuis in Dalfsen

Bekijk dit project

Nieuwbouw appartementencomplex in historisch Zwolle

Bekijk dit project

Nieuwbouw woning Landgoed de Heest Lochem

Bekijk dit project