Renovatie wooncomplex binnenstad Kampen

In de binnenstad van Kampen heeft Sec.architecten wooncomplex Zeepziedershof gerenoveerd. De gevels van het gehele complex van in totaal 47 woningen en de publieke ruimte tussen de gebouwen zijn bouwtechnisch en esthetisch gerevitaliseerd. Bovendien heeft Sec.architecten in het blok aan de Zeepziedersteeg, waar lange tijd het Leger des Heils was gevestigd, woonruimtes voor begeleid wonen vervangen door zeven zelfstandige woningen.

Wooncomplex de Zeepziedershof is in de jaren tachtig van de vorige eeuw gebouwd als sociale-woningencomplex met gevels van beton, metaal en spiegeldraadglas. Vanaf de oplevering stond het complex tussen de Oudestraat en de Voorstraat bekend als een koud, hard en kaal gebouw. Nadat het Leger des Heils was vertrokken, was het voor opdrachtgever Woningcorporatie Delta Wonen in Zwolle duidelijk dat er niet alleen zelfstandige woningen in het vrijgekomen blok moesten komen, maar dat ook de leefbaarheid rond het complex verbeterd moest worden. Het moest warmer en aangenamer. Bij de start in 2018 werd naast Sec.architecten ook de gemeente Kampen betrokken voor het groener maken van de hof.

De Zeepziedershof is door Sec.architecten getransformeerd naar een uitnodigende leefomgeving in mediterrane kleuren waar de buitenconstructies rond de trappen bestaan uit gemodificeerd duurzaam houten palen. De gevels zijn gekaleid en daardoor zachter gemaakt. Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek waarbij kalkpleister op de muren wordt aangebracht. De publieke ruimte is door de binnentuin een groene ruimte geworden die uitnodigend en aaibaar is. Door het groen is er minder verharding rond het complex en dat zorgt voor minder hittestress en voor verbeterde waterafvoer.

Het is een project dat met beperkte middelen een maximaal resultaat heeft opgeleverd. Ook Delta Wonen krijgt alleen positieve reacties van bewoners en omwonenden. De omgeving ervaren zij als veel prettiger. Een graadmeter voor de waardering is ook het uitblijven van de gebruikelijke graffiti na oplevering van het project.

Nieuwbouw De Blijde in historisch Zwolle

Bekijk dit project

Nieuwbouw woning en bijgebouw te Garderen

Bekijk dit project

Nieuwbouw terpboerderij

Bekijk dit project

Nieuwbouw industriƫle woning te Kampen

Bekijk dit project

Nieuwbouw woning en schuur Veessen

Bekijk dit project

Nieuwbouw stadsvilla Kampen

Bekijk dit project