Verbouw authentieke woonboerderij in Twente

In het Twentse landschap, vlak bij Enschede, staat een oude boerderij. Onze opdrachtgever kocht het in 2014. Hij wilde er aan de ene kant een eigentijds en duurzaam woonhuis van maken en aan de andere kant het authentieke karakter van de boerderij behouden. Sec.architecten bracht deze wensen samen in één ontwerp.

Toen we met het ontwerp begonnen, bestond de oude boerderij uit twee compartimenten. Aan de voorzijde bevonden zich meerdere kleine woonruimtes en de achterzijde werd gekenmerkt door een grote deel met daarboven een hooizolder. Vanwege de lage goot was er aan de zijkant een uitbouw gerealiseerd voor de entree.

In ons ontwerp hielden we de buitenkant van de boerderij grotendeels in stand. We maakten alleen een glazen pui aan beide zijden. Dit om het uitzicht over het groene landschap beter te benutten, meer daglicht binnen te laten en een nieuwe entree te realiseren. In de ene pui zit de voordeur, in de andere een schuifdeur naar de tuin.

Achter de puien, op de plek waar eerst de deel zat, bevindt zich nu een woonkeuken. Deze woonkeuken vormt het hart van het huis. Hij wordt omringd door een werkkamer, woonkamer, televisiekamer en een bijkeuken. Ook is er nog steeds een grote deel om spullen op te bergen. De trap in de woonkeuken leidt naar een bovenverdieping met drie slaapkamers, twee badkamers, een inloopkast, apart toilet, een wasruimte en een zolder.

In de boerderij komen een authentieke sfeer en eigentijdse stijl samen. Bij de verspringende gevel zit een raam met een speelse vorm, de dakconstructie met spanten en gebinten is hersteld met hout uit de regio en de sporen van de kap zijn voorzien van isolatie, eiken dakbeschot en de oorspronkelijke dakpannen. De oude tegels hebben een nieuwe plek gekregen bij de keuken en de entree.

Onze opdrachtgever klust zoveel mogelijk zelf. Is er hulp nodig, dan wordt een plaatselijke aannemer ingeschakeld. Tijdens dit project – dat geen einde kent – denken we regelmatig mee. Doel is om de unieke uitstraling van de Twentse boerderij te behouden. Deze gezamenlijke drijfveer maakt van ons een sterk team. Al meer dan tien jaar.

Ontwerp voor rustiek familiehuis in Dalfsen

Bekijk dit project

Nieuwbouw industriele woning te Kampen

Bekijk dit project

Nieuwbouw bedrijfspand Metos te Deventer

Bekijk dit project

Uitbreiding van bedrijfspand Antar Shoe in Elburg

Bekijk dit project

Nieuwbouw bedrijfspand Pan Oston te Raalte

Bekijk dit project

Nieuw interieurontwerp voor woonhuis Genemuiden

Bekijk dit project