Nieuwbouw groen distributiecentrum in Almere

Voor plasticzakkenspecialist Dimensio heeft Sec.architecten een nieuw distributiecentrum ontworpen van in totaal 33.000 bvo op bedrijventerrein Stichtsekant bij Almere. In het ontwerp staan mens en natuur centraal. Rond het gebouw met opvallende gestanste aluminium panelen op de gevel, grazen schapen en op een paal tussen de fruitbomen is uitnodigend een ooievaarsnest getimmerd. Ondertussen trekt het personeel nog een baantje in het binnenzwembad.

Hoe trek je goed gekwalificeerd personeel aan wanneer je bedrijf op een bedrijventerrein ligt langs de snelweg tussen de weilanden? Dat was de hamvraag bij de start van het ontwerp van het nieuwe bedrijfsgebouw voor Dimensio. Om nieuw personeel te interesseren en te kunnen behouden, wilde en kreeg opdrachtgever Casper Jacobs van Dimensio een kantooromgeving met uitzicht op groen, overal daglicht, hoge ruimtes, een professionele keuken, een fitnessruimte en een inpandig zwembad voor alle medewerkers.

Het resultaat is een ongewoon bedrijfsgebouw van aluminium, glas en groen. De glazen puien van het kantoorgebouw zijn bekleed met geperforeerde aluminium panelen die ketens van koolstofatomen en waterstofatomen laten zien. Ze zijn een knipoog naar de scheikundige formule van plastic. Het overstekende dak is bedekt met sedum, net als de vloerranden die uit de gevel steken. Ze zorgen voor anti-hittestress en werken bovendien als zonwering.

Naast het groene dak dat hitte tegengaat en stikstof absorbeert, is de hele kavel zo groen mogelijk ingericht. Er lopen schapen rond het gebouw, er zijn bijenkasten met een imker, rond het gebouw staan fruitbomen en de vijver waarin koikarpers zwemmen doet dienst als waterbassin voor de sprinklerinstallatie. Het bassin wordt voor een deel gevuld met regenwater dat via een overloop wordt opgevangen.

Binnen zijn het uitzicht en de daglichtinval alzijdig. Hiervoor moest het kantoorgebouw buiten de bedrijfshal getrokken worden. Vanuit stedenbouw en welstand was dit eerst niet toegestaan. Om verrommeling tegen te gaan, schrijven beeldambitieplannen voor dat op industrieterreinen monovolumes gebouwd moeten worden. Maar voor het ontwerp van Sec.architecten wilde de gemeente Almere een uitzondering maken.

“Het was een plezierig proces met de opdrachtgever”, zegt Robert Flier over het project. “Ons eerste ontwerp was meteen de spijker op zijn kop. Het is prettig om terug te zien wat je oorspronkelijk ontworpen hebt. Onze partner in dit project, bouwbedrijf Aan de Stegge uit Twello, heeft alle moeite gedaan om alles op de juiste manier te doen.”

Nieuwbouw Green Square Business Campus, Aalsmeer

Bekijk dit project

Uitbreiding logistieke hal en kantoor BONFIX in Zwolle

Bekijk dit project

Nieuwbouw bedrijfspand Metos-Rendisk in Deventer

Bekijk dit project

Uitbreiding bedrijfspand Antar Shoe, Elburg

Bekijk dit project

Nieuwbouw bedrijfspand Pan Oston, Raalte

Bekijk dit project

Nieuwbouw bedrijfsgebouw MPS in Oss

Bekijk dit project