Nieuwbouw De Blijde in historisch Zwolle

In de historische binnenstad van Zwolle heeft Sec.architecten, in samenwerking met vastgoedbedrijf Kreator uit Zwolle, wooncomplex De Blijde ontwikkeling en realisatie geïnitieerd en ontworpen. Het nieuwbouwcomplex is in de plaats gekomen van de voormalige discotheek de X-Ray die al bijna twintig jaar leeg stond.

Context
In de Papensteeg, tussen de Peperbus en het Museum de Fundatie, prijkt nu wooncomplex De Blijde tussen de monumentale panden die soms teruggaan tot de 14e eeuw. Niet alleen het middeleeuwse straatbeeld is met de komst van De Blijde hersteld. In de steeg, die een doorgaande wandelroute is tussen de Blijmarkt en het Grote Kerkplein, is met de nieuwbouw weer levendigheid ontstaan. De Blijde beschikt naast luxe appartementen en penthouses op straatniveau namelijk ook over atelier- en winkelruimtes die bijdragen aan het nieuwe elan van de steeg.

De ontwikkeling kon van start gaan na een positieve haalbaarheidsstudie die Sec.architecten samen met Kreator heeft gedaan. De uitdaging was een gevel te ontwerpen die, zowel vanaf de Blijmarkt als vanaf het Grote Kerkplein, altijd in perspectief te zien is. Vanwege de bijzondere locatie in de binnenstad, hebben we in het ontwerpproces nauw samengewerkt met het projectteam van de gemeente Zwolle waarin Stedenbouw, Welstand en Monumentenzorg en Vrienden van de Stadskern vertegenwoordigd waren.

Perspectief
De keuze viel uiteindelijk op vier gelijke gevels met stijlvolle bakstenen, grote raamopeningen met eikenhouten kozijnen, een eikenhouten entree en balustrades van smeedijzer. Allemaal kwalitatief hoogwaardige en sfeervolle materialen zodat het gebouw tot in de lengte van jaren meegaat. Waar een gevel gewoonlijk bestaat uit drie ramen naast elkaar, hebben is hier, juist om het perspectief vanuit de steeg te versterken, gekozen voor twee ramen per gevel. Wie in Zwolle is, moet zeker een keer door de Papensteeg lopen om het perspectief in het ontwerp te ervaren.

De Blijde herbergt elf luxe appartementen met buitenruimte die in grootte variëren van 58 en 89 m², vijf penthouses met buitenruimte die in grootte variëren van de 111 en 151 m², drie atelier- en winkelruimtes, een parkeergarage en bergingen. Bekijk de brochure voor plattegronden en indelingen van de diverse woningtypen.
Het wooncomplex is in 2020 opgeleverd.

Renovatie wooncomplex binnenstad Kampen

Bekijk dit project

Nieuwbouw woning en bijgebouw te Garderen

Bekijk dit project

Nieuwbouw terpboerderij

Bekijk dit project

Nieuwbouw industriƫle woning te Kampen

Bekijk dit project

Nieuwbouw woning en schuur Veessen

Bekijk dit project

Nieuwbouw stadsvilla Kampen

Bekijk dit project