Van station naar kantoor in rijksmonument

Sec.architecten heeft een studie gedaan naar de herinrichting van de in onbruik geraakte stationshal van het oude NS-kopstation van Kampen. Het stationsgebouw aan de andere kant van de IJssel, is een rijksmonument uit 1912. Een ontwerp van architect K.J. Kamphuis. Uitgangspunt was dat we de karakteristieke stationshal en wachtkamer van het station in de originele staat zouden terugbrengen. De hamvraag was: hoe creƫren we in deze ruimte comfortabele werkplekken en facilitaire ruimten zonder de historische context aan te tasten? Voor de stationshal hebben we een geconditioneerde treinwagon ontworpen; een rij van geschakelde geklimatiseerde werkplekken zoals de compartimenten die elkaar in een treinwagon opvolgen. Als een doos die je de ruimte in schuift waarin alle elektra en ventilatie is verwerkt. Los van de muren voorkomen we dat er schade aan de gerestaureerde stationshal en wachtkamer ontstaat. Door de doos in glas uit te voeren, is er de beleving van binnenuit van de karakteristieke hal eromheen. Het ontwerp is niet uitgevoerd, de opdrachtgever koos voor een andere locatie.

Houtbouw in het Schiphuis

Bantega

Bekijk dit project