Vergunning voor het Schiphuis te Bantega is verleend!

18-09-2020

Het schiphuis in Bantega gaat er nu echt komen want de vergunning is verleend. Lees het bijzondere verhaal van dit schiphuis!

In het buitengebied van Bantega heeft Sec.architecten een atelierwoning voor een kunstenares ontworpen. Bantega is vernoemd naar Bant, een plaats dat rond 1400 is weggespoeld door de Zuiderzee en wat nu een veenpolder is.

Doordat de bodem van het veengebied zakt, hebben wij in samenwerking met de kunstenares een zgn. `schiphuis` ontworpen dat op palen staat, zodat de woning vrijstaat van de zakkende veengrond. De woning is bereikbaar vanaf een dijkje dat langs een brede sloot ligt.

Bijzonder aan deze woning is, is dat het casco opgebouwd is uit geïsoleerde constructieve prefab panelen. Deze duurzame panelen zijn zowel voor de wanden als voor de daken en zijn opgebouwd uit een OSB binnen- en buitenblad met een harde isolatiekern. Uitgangspunt van het ‘schiphuis’ is dat de ruwbouw aan de binnenzijde – zoals de OSB platen en de afwerkvloer - in het zicht blijft, ook blijft waar mogelijk de constructie in het zicht. Dit draagt bij aan de duurzaamheid door de beperking in materiaalgebruik, er is dan namelijk geen afbouwmateriaal nodig. Daarnaast draagt houtbouw bij aan een positief CO2 effect. Tijdens het productieproces wordt in vergelijking met traditionele bouw CO2 bespaart en een ander voordeel is dat hout CO2 opslaat en dit niet meer vrij laat.

nieuwsoverzicht