Nieuw hoofdkantoor voor Vitakruid in Hoofddorp

01-03-2022

Voor een bedrijf waar alles om gezondheid draait, is een gezonde werkomgeving een voorwaarde voor goede bedrijfsprestaties. In Hoofddorp is sinds 2021 het nieuwe hoofdkantoor gevestigd van Vitakruid, fabrikant van hoogwaardige voedingssupplementen. Sec.architecten tekende voor de architectuur.

Groei en ontwikkeling van het bedrijf sinds de oprichting in 2000 waren aanleiding voor een huisvesting die beter aansluit op de logistiek en de bedrijfsvoering.

Context
Op een kavel van 3507 m2 op bedrijvenpark de President in Hoofddorp is een gebouw ontwikkeld van 2700m² waarvan 1800m² bedrijfsruimte en 900 m² kantoorruimte. De ontwikkeling van Vitakruids nieuwe bedrijfspand ligt in lijn met de doelstellingen van de gebiedsontwikkeling Schiphol Area Development Company (SADC) in hun streven naar samenhangend portfolio van hoogwaardige, bereikbare, (inter)nationaal concurrerende werkmilieus in de Amsterdam Airport Regio.

Ontwerp
Uitgangspunt voor het ontwerp was het logistieke proces van Vitakruid. Ook moest het gebouw de merkwaarde van Vitakruid “Driven by Health” weerspiegelen, een gezonde werkomgeving met een kwalitatief hoogwaardig interieur en hoog afwerkingsniveau.

Gebouwvorm en materialisering
Een ruimtelijk uitgangspunt was dat de voorgevel optisch mee diende te curven met de rooilijn. Deze curve wordt onderbroken door een dicht betonnen gevelelement tussen transparante vliesgevels.

Interieurontwerp
Het interieur kenmerkt zich door hoge natuurlijke houten wandelementen in de kern van het gebouw waar zich de entree en de ontvangst bevinden. Door het toepassen van glaswanden in de overige ruimtes zijn deze elementen vanuit de verschillende functies zichtbaar en is de kern van het gebouw een verbindend element.

Programma
Het meervoudig programma (kantoor, opleidingsruimte, presentatieruimte, showroom, restaurant en magazijn) vroeg bovendien om een ontwerp met een representatieve, uitnodigende en transparante uitstraling. Daar is in voorzien door de hedendaagse en uitnodigende gevel.

Energiepositief
Het all-electric pand wordt van stroom voorzien door 167 zonnepanelen met een geschatte jaaropbrengst van 53.000 kWh. Dit is hogere opbrengst dan Vitakruid verwacht had nodig te hebben! Verder wordt energie verkregen via een warmtepomp en opslagaccu’s voor zonne- energie. De duurzaamheidsvoorzieningen hebben geleid tot GPR score 8.0.

Samenwerking
Het project is tot stand gekomen door een voortvarende samenwerking van Sec.architecten met Vitakruid, Aan De Stegge Twello, JVZ Ingenieurs, Gemeente Haarlemmermeer en Schiphol Area Development Company (SADC). Bekijk voor een uitgebreide impressie de beelden op de projectpagina.

nieuwsoverzicht