Herontwikkeling scholengemeenschap RSG NO Veluwe in Epe gewonnen!

21-05-2019

Sec.architecten heeft de prijsvraag gewonnen voor het ontwerpen van de herontwikkeling en renovatie van de middelbare school Rijks Scholengemeenschap N.O.Veluwe in Epe!

En daar zijn we heel trots op!

De RSG Noord Oost Veluwe is een openbare scholengemeenschap waar alle opleidingen – van alle leerwegen van het vmbo tot en met tweetalig atheneum – worden aangeboden. De school bestaat uit vier bouwdelen waarvan de oudste in 1985 is gebouwd en in de loop van de jaren verder is uitgebreid. De filosofie van de Rijksgebouwendienst was toentertijd “sober en doelmatig” wat resulteerde in een gebouw zonder opsmuk met lange gangen en traditioneel ingerichte lokalen.

Deze filosofie past niet meer in de huidige onderwijsambities van de RSG: zij staat voor onderwijsvernieuwing en zet zich in voor gepersonaliseerd. Leerlingen werken met behulp van een eigen coach aan hun persoonlijke leerdoelen, de ene keer individueel en de andere keer in de klas. Leerlingen bepalen deels hun eigen leerroute en houden hierbij rekening met hun eigen sterke en zwakke punten. Doel is dat leerlingen gestimuleerd worden om het meeste uit zichzelf te halen.

De school heeft een concept ontwikkeld waarbij de leerlingen een breed aanbod, intensieve begeleiding en uitzonderlijk maatwerk wordt aangeboden. De talenten van de leerlingen worden hierbij ontwikkeld, ontplooid en versterkt. Deze onderwijsvernieuwing betekent dat het bestaande traditionele schoolgebouw aangepast dient te worden en vooral flexibel moet worden ingericht met werkpleinen, instructie-/spreekruimtes en praktijkwerkplaatsen. Daarnaast dient de school na de renovatie toekomstbestendig en duurzaam te zijn.

Naast het inpassen van het ontwikkelde onderwijsconcept in het bestaande gebouw, hebben wij ons gericht op enkele ontwerpuitgangspunten die een grote meerwaarde hebben voor de beleving van de school.
De school staat in een groene omgeving, het wordt omgeven door bomen en grenst aan het sportveld. Deze mooie omgeving is slechts te zien vanuit de lokalen maar wordt niet ervaren vanuit de ruimtes waar leerlingen buiten de lesuren samenkomen, denk hierbij aan de kantine, werkpleinen en verkeersruimtes.
In ons ontwerp creëren we juist in deze gemeenschappelijke ruimtes meer openheid en zichtlijnen naar het groen toe zodat dit onderdeel wordt van het interieur en er meer daglicht binnenkomt. Daarnaast zorgen deze ingrepen voor ruimtelijkheid in de school en werken ze als verbindende elementen waardoor de vier gebouwdelen nu als één geheel ervaren worden.

Het bestaande exterieur van de verschillende bouwdelen geven het complex een onsamenhangend uiterlijk. In ons ontwerp wordt de bestaande buitenzijde omhuld door één isolerende en duurzame gevelbekleding. Op deze manier wordt de school verduurzaamd en wordt het een visuele eenheid.

De nieuwe onderwijsvisie gaat uit van enerzijds theoriedomeinen en anderzijds praktijkwerkplaatsen voor beroepsoriënterende vakken, onderzoek, beeldende en culturele activiteiten en voor sport. De werkplaatsen hebben we in ons ontwerp op de begane grond gepositioneerd en zijn waar mogelijk zichtbaar vanuit de gemeenschappelijke ruimtes. De zichtbaarheid zorgt voor bedrijvigheid op de begane grond maar ook voor inspiratie voor de leerlingen.
De theoriedomeinen hebben we op de verdieping geplaatst, deze plek kenmerkt zich door rust. Hier kan worden lesgegeven in de instructieruimtes, samengewerkt op de werkpleinen en kunnen leerlingen met hun coaches samenkomen en wordt er vorm gegeven aan het gepersonaliseerd leren.

nieuwsoverzicht