Met bouwbiologie landschap teruggeven aan de natuur

19-06-2025

Het landschap teruggeven aan de natuur. Dat was de droom van onze opdrachtgever toen hij een grote kavel in het buitengebied van Kampen kocht. Om deze droom te kunnen verwezenlijken, maakten we een ontwerp voor het landschap, een nieuwe woning en een bijgebouw.

Dit deden we in nauwe samenwerking met Hofstra I Heersche Landschapsarchitecten. Waar mogelijk pasten we de uitgangspunten van bouwbiologie toe.

De kavel van onze opdrachtgever bestaat uit een woning, een oude kolk, veel bijgebouwen, diverse bomen en een open grasland. Omdat de woning niet aan de duurzame wensen van onze opdrachtgever voldoet, wordt hij gesloopt. Dit geeft ons de mogelijkheid om de kavel opnieuw in te richten.

Om de ideale plek voor de nieuwe woning en het bijgebouw te bepalen, deden we historisch onderzoek. We ontdekten dat de kolken in de omgeving zich vrij in het landschap bevonden. Zo kwamen we op het idee om de kolk op deze kavel, die altijd beschut achter de oude woning had gelegen, beter zichtbaar te maken. Door er niets meer omheen te bouwen, versterken we de uitstraling van het gebied en geven we het water meer natuurlijke ruimte.

In ons ontwerp staan de woning en het bijgebouw ingebed tussen het open grasland en de bestaande bomen. Bij de positionering houden we rekening met perceellijnen en brengen we slootstructuren terug. De oude bomen blijven behouden en er komt een boomgaard, net als vroeger. Daartussen loopt een slingerend karrenspoor richting het nieuwe erf.

De woning en het bijgebouw krijgen een authentiek karakter. De houten spantconstructies zijn geïnspireerd op die van oorspronkelijke boerderijen in de omgeving. Verder worden er uitsluitend biobased materialen gebruikt, zoals hout, cellulose en kalkstuc. Dit betekent dat de gevels dampopen zijn. Ze ‘ademen’, waardoor als vanzelf een gezond leefklimaat ontstaat.

Ook licht en lucht dragen bij aan een gezond leefklimaat. Ecowerk maakte NZEB-berekeningen om de juiste maatregelen te kunnen kiezen. Zo zorgen de forse dakoverstekken in de zomer voor koelte en in de winter – als de zon er onderdoor schijnt – voor warmte. Daarnaast kan via de dakramen en de ramen boven de deuren natuurlijke nachtventilatie op gang worden gebracht. Hierdoor blijft de temperatuur in de woning overdag aangenaam.

Van uitstraling en milieu tot comfort en kwaliteit, bij dit ontwerp hebben we overal over nagedacht. Door kritisch naar het geheel te kijken, zijn alle onderdelen optimaal op elkaar afgestemd. Met deze aanpak, die past bij onze visie op bouwbiologie, geven we het landschap terug aan de natuur.

nieuwsoverzicht